انواع اختلال یادگیری و علائم آن

به گزارش وبلاگ کاتالوگ، خبرنگاران | سرویس روانشناسی - ناتوانی های یادگیری، اختلالاتی هستند که بر توانایی فرد برای درک یا استفاده از زبان گفتاری یا نوشتاری، محاسبات ریاضی، حرکات هماهنگ و یا توجه مستقیم تاثیر می گذارند. اگرچه ناتوانی های یادگیری در بچه ها بسیار کم سن و سال رخ می دهد، اما این اختلال تا زمانی که کودک به سن مدرسه می رسد ناشناخته باقی می مانند. تحقیقات نشان می دهد که 8 تا 10 درصد از بچه ها آمریکایی زیر 18 سال دارای نوعی اختلال یادگیری هستند.

انواع اختلال یادگیری و علائم آن

اختلال یادگیری چیست؟

اختلال یادگیری توانایی تفسیر آنچه را که فرد می بیند یا می شنود، و یا ارتباط دادن اطلاعات دریافتی از قسمت های مختلف مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. این محدودیت ها می توانند در قالب مسائل خاص در خواندن و نوشتن، هماهنگی، خویشتن داری، یا توجه بروز پیدا نمایند. این مسائل در مدرسه بر روی انجام تکالیف تاثیر می گذارند و می توانند مانع یادگیری خواندن، نوشتن یا ریاضی شوند. اختلالات یادگیری هیچ تاثیری بر ضریب هوشی کودک نداشته و یا نشانه ای از کم هوشی یا هوش زیاد او نیست.

اختلالات یادگیری می تواند در طول زندگی یک فرد در شرایط خاصی حضورش حس شده و برخی جنبه های مختلف زندگی شخص را تحت تاثیر قرار دهد، مانند مدرسه، کار، زندگی روزمره، موقعیت های خانوادگی، بازی و روابط محبت آمیز. در برخی افراد این همپوشانی ها کاملا قابل تشخیص است و در برخی دیگر تنها برخی از جنبه های زندگی مورد تاثیر قرار می گیرد.

انواع اختلالات یادگیری

دقت داشته باشید که همه مسائل در یادگیری در دسته اختلال یادگیری نمی گنجد. بسیاری از بچه ها در رشد مهارت های خاصی کمی نمایدتر هستند. از آنجا که بچه ها تفاوت طبیعی در نرخ رشد خود نشان می دهند، گاهی آنچه به نظر می رسد اختلال یادگیری باشد، ممکن است به سادگی تاخیر یا کندی در بلوغ باشد. برای تشخیص ناتوانی در یادگیری، شرایط کودک باید با معیار های خاصی مطابقت داشته باشد.

انواع اختلالات یادگیری عبارتند از:

نارساخوانی (Dyslexia): دیسیلیکا، یک نوع اختلال یادگیری مبتنی بر خواندن و زبان است. با این مشکل، یک کودک برخی از حروف، کلمات، جملات یا پاراگراف ها را درک نکند. برای مثال، در شروع کلاس اول، ممکن است بچه ها گاهی اوقات حروف را وارونه بخوانند و بنویسند. این مشکل در اوایل یادگیری می تواند عادی باشد، اما در اواسط سال تحصیلی این مسائل باید ناپدید شوند. اما یک دانش آموز مبتلا به نارساخوانی ممکن است نتواند بر این مشکل فائق آید و اختلال با رشد کودک از بین نمی رود. برای چنین کودکی، حرف ت ممکن است شبیه پ باشد. او ممکن است بنویسد نا، اما واقعا منظورش با باشد. ممکن است کودک شما 7 را وارونه کند تا به 8 برسد.

علاوه براین، کودک مبتلا به نارساخوانی، گاهی ممکن است کلمات، جملات یا حروف را در حال حرکت یا پرواز ببیند. این ها مسائل بینایی نیستند و تنها اختلالی در تفسیر اطلاعات توسط مغز هستند.

نارسانویسی یا نوشتارپریشی (dysgraphia): اصطلاحیست مربوط به مسائل نوشتن. فرد مبتلا به این اختلال، ممکن است در نوشتن حروف یا جای دادن آن ها در فضای مشخصی به مشکل بربخورد. منظم و تمیز نوشتن برای او وقت گیر و کوشش بر است. با این حال و با وجود کوشش زیاد، همچنان ممکن است خواندن خط این افراد سخت باشد. معلم این افراد ممکن است بگویند که کودک در تمام کردن تکالیفش کند است یا والدین این افراد حس می نمایند تکالیف نوشتاری فرزندشان بسیار ناقص است یا دیر تمام می گردد.

اختلال یادگیری ریاضی (Dyscalculia): دیسکالکولیا اختلال در یادگیری ریاضی است. کودک ممکن است نمراتش در زبان و تاریخ خوب باشد، اما در امتحانات ریاضی و انجام محاسبات ریاضی به مشکل بربخورد. ریاضی برای خیلی از دانش آموزان سخت است، اما فرد مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی، مسائل بیشتری نسبت به همکلاسی هایش دارد. این اختلال ممکن است او را در حل محاسبات ابتدایی که دیگران به سادگی بر آن ها فائق می آیند، دچار مشکل کند.

در مبتلایان به ناتوانی یادگیری، اختلالات پردازش اطلاعات، باعث می گردد فرد در دریافت و پردازش اطلاعات دریافتی از حواس دیدن، شنیدن، چشیدن، بوکشیدن و لمس کردن دچار مشکل شوند. این مسائل به توانایی دیدن یا شنیدن فرد مربوط نمی شوند و تنها مربوط به شرایطی در مغز هستند که بازیابی اطلاعات را سخت می نمایند.

علائم اختلال یادگیری

دانش آموزانی که دچار اختلال یادگیری هستند، اغلب در تحصیلات خود چندسال از هم سن و سالان خود عقب تر بوده و با مهارت های خواندن، نوشتن و یا محاسبات ریاضی دچار مشکل هستند.

اگر فرزند شما در طی 6 ماه گذشته حداقل یکی از علائم زیر را دارا بوده احتمالا به اختلال یادگیری مبتلا است:

  • خواندن کند و نارسا؛ برای خواندن متون کوشش زیادی می نماید
  • زمانی که مطلبی را می خواند کلمات را نمی فهمد
  • تلفظ ضعیف یا نادرست کلمات
  • عبارت نوشتاری با خطا های دستوری یا نقطه گذاری، عدم شفافیت در ایده ها، و نظم پایین در پاراگراف ها
  • مسائلی در فهمی اندازه ها یا روابط اعداد یا مسائل محاسباتی که درسن او غیرعادی است
  • مسائل محاسباتی و سختی در حل مسائل ریاضی به علت محاسبات نادرست
  • اگر سختی ها یا مسائل آن ها با مهارت های تحصیلی به مرور بیشتر می گردد و باعث ایجاد اختلال چشمگیر در فرایند تحصیل یا کارشان می گردد.

درمان اختلال یادگیری

اولین قدم برای یاری به بچه ها مبتلا به انواع اختلال یادگیری تشخیص این است که آیا کودک به ناتوانی یادگیری دچار هست یا نه. قبل از ارائه هرگونه آموزش خاص یا خدمات مرتبط با یک کودک ناتوان در یادگیری باید یک ارزیابی کامل و فردی نسبت به شرایط او انجام گردد. همچنین یک دانش آموز باید هر سه سال یک بار ارزیابی گردد. این ارزیابی شامل جمع آوری اطلاعات از منابع مختلف مثل پدر و مادر و معلم درباره عملکرد کودک در حوزه های مشکوک به ناتوانی است. در این ارزیابی ممکن است فاکتور های شناختی، رفتاری و فیزیکی نیز مورد توجه قرار گیرد.

برای درمان اختلالات یادگیری روش ها و رویکرد های متفاوتی وجود دارد که با توجه به شرایط فرد انجام می شوند.

  • روش ادراکی - حرکتی، که در آن محیط را برای افزایش یادگیری تغییر می دهند. انجام بازی های مختلف، حل معما، انجام تمرینات گوناگون به فرایند یادگیری کودک یاری می نماید.
  • روش های دارویی، که در آن انواع ویتامین برای بیمار تجویز می گردد.
  • درمان با روش نوروفیدبک، که براساس تحقیقات تاثیر زیادی بر بچه ها مبتلا به اختلال یادگیری داشته است.
  • و چندین روش درمانی و خدماتی دیگر که به برقراری ارتباط میان بخش های مختلف مغز یاری می نمایند.

دقت کنید در برخورد با بچه ها مبتلا به انواع اختلال یادگیری، باید بسیار شکیبا باشید و با معلم آن ها همکاری لازم را داشته باشید. این بچه ها باید تحت آموزش های خاص و مرتبط با شرایطشان قرار بگیرند تا بازدهی بهتری در یادگیری داشته باشند.

سامانه مشاوره آنلاین های اکسپرت

شما نیز اگر تجربه ای در این زمینه دارید آن را به وسیله بخش ارسال نظر با ما و سایر کاربران وبلاگ کاتالوگ در میان بگذارید.

منبع: setare.com

به "انواع اختلال یادگیری و علائم آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انواع اختلال یادگیری و علائم آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید