طرز تهیه باسلوق خانگی؛ بدون استفاده از پودر ژلاتین!
به گزارش وبلاگ کاتالوگ، باسلوق یکی از شیرینی های سنتی ایرانی است که در مناسبت های خاص مثل شب یلدا و عید نوروز بسیار مورد استقبال قرار می گیرد. پس یک دسر پاییزی محبوب هم می تواند باشد. باسلوق شیرینی خوشمزه ای است که با نشاسته گندم درست می گردد و در پودر نارگیل غلطانده می گردد و روی آن یک عدد گردو قرار می گیرد. برخلاف تصور عموم درست کردن باسلوق در منزل کار سختی نیست و به راحتی و در کمترین زمان می توان باسلوق خانگی درست کرد. برای درست کردن این شیرینی به فر یا ابزار خاصی نیازی نیست و همه به راحتی می توانند آن را در منزل تهیه نمایند. در این روش تهیه باسلوق از پودر ژلاتین استفاده نشده که به آن باسلوق ژله ای گفته می گردد و طعم و کیفیت خوبی دارد. با طرز تهیه باسلوق خانگی خوشمزه (باسلوق با نشاسته گندم) که مانند باسلوق بازاری است، با ما در خبرنگاران بلاگ همراه شوید.
نشاسته گل (گندم) | 1 لیوان سر پر |
آب | 2 لیوان سر خالی |
شکر | یک و نیم لیوان |
جوهر لیمو | نوک قاشق چای خوری |
وانیل | یک چهارم قاشق چای خوری |
کره | 25 گرم |
گلاب | نصف لیوان |
پودر ژلاتین (دلخواه) | 1 قاشق مرباخوری سر پر |
پودر نارگیل | به اندازه لازم |
مغز گردو | به اندازه لازم |
طرز تهیه باسلوق با ژلاتین:
1- برای درست کردن باسلوق نشاسته گندم رو داخل ظرفی بریزین و یک لیوان آب سرد رو (یکی از دو لیوان آب ذکر شده در مواد اولیه) بهش اضافه کنید و با قاشق هم بزنید تا کاملا حل و رقیق بشه.
مخلوط نشاسته و آب رو کنار بذارید و اجازه بدید حدود ده دقیقه بمونه.
2- داخل قابلمه ای یک لیوان آب بریزین. (یک لیوان آب دوم) و جوهر لیمو را اضافه کنین.
3- و شکر رو بهش اضافه کنید و روی حرارت میانه قرار بدین.
4- تا آغاز به جوشیدن کنه و دانه های شکر کاملا حل بشه و داخل آب دیده نشه.
اما نیازی نیست که به قوام برسه همین که ذرات شکر حل شد کافیه بعد مخلوط آب و نشاسته رو اضافه کنید.
5- و مدام هم بزنید تا گلوله نشه. همراه با اضافه کردن مخلوط نشاسته و آب حرارت رو هم پایین بیارین.
مدام هم بزنید تا مواد آغاز به غلیظ تر شدن بکنه و با حرارت کم بوی خامی نشاسته هم کاملا گرفته بشه.
6- وقتی مواد کاملا غلیظ شد، وانیل رو اضافه کنید و هم بزنید و بعد کره رو به مواد اضافه کنید.
7- و هم بزنید تا آب بشه و با مواد کاملا مخلوط بشه و در آخر گلاب رو اضافه کنید.
با اضافه کردن گلاب مواد مجددا کمی رقیق تر میشه مواد رو کاملا مخلوط کنید تا گلاب کاملا به خورد مایه باسلوق بره و اجازه بدین کمی روی حرارت بپزه.
مواد باسلوق باید به حدی بپزه که از ته قابلمه جدا بشه و وقتی با قاشق از مواد برمیدارین به صورت تکه تکه از قاشق جدا بشه و بیفته و شل نباشه. مایه باسلوق هر چه بیشتر بپزه بیشتر حالت ژله ای و کشدار پیدا میکنه.
8- وقتی مایه باسلوق آماده شد اون رو داخل قیف با ماسوره ساده بریزین و اگه ماسوه ساده ندارین داخل قیف بدون ماسوره بریزین
داخل ظرف گودی پودر نارگیل بریزین طوری که ارتفاعش دو الی سه سانت باشه.
9- با دستتون حفره هایی داخل پودر نارگیل ایجاد کنید و داخل هر حفره یک عدد مغز گردو قرار بدین (بهتره این کار رو قبل از آماده شدن مایه باسلوق انجام بدین و کنار بذارین).
10- به یاری قیف از مایه باسلوق گرم روی هر مغز گردو بزنید، اگه قیف نداشتین میتونید با دو قاشق از مواد بردارین و روی مغز گردوها قرار بدین.
غلظت مواد داخل قیف باید نه انقدر شل باشه که بدون فشار از قیف خارج بشه و نه انقدر سفت باشه که به سختی از قیف خارج بشه و طوری باشه که به راحتی بشه با قیف روی گردو ها پایپ کرد.
بزرگی و کوچکی باسلوق به اندازه زدن باسلوق با قیف بستگی داره میتونید باسلوق های کوچیک یا بزرگ درست کنید که سلیقه ای هست.
بعد از پودر نارگیل ها روی قسمت های بیرونی باسلوق بریزین تا کاملا با پودر نارگیل کاور بشه و بعد از پودر نارگیل درش بیارین و با دو دست بهش فرم بدین و به حالت لقمه ای درش بیارین.
11- و داخل ظرفی بچینید و دوباره پودر نارگیل رو صاف کنید و داخلش حفره ایجاد کنید و بقیه مراحل رو به همین ترتیب انجام بدین تا مایه باسلوق تموم بشه.
بعد از آماده شدن همه باسلوق ها روی ظرف سلفون بکشید و به مدت دوازده ساعت داخل یخچال قرار بدین تا سفت بشه و خودش رو کاملا بگیره و بعد نوش جان کنید.
نکات مهم باسلوق:
- منظور از لیوان گفته شده در مواد اولیه لیوان دسته دار فرانسوی است.
- نشاسته گل یا گندم سفید رنگ هست و دانه های درشتی داره و از سوپر مارکت ها و لوازم قنادی ها میتونید تهیه کنید.
- استفاده از کره باعث خوش طعم شده و تردی باسلوق میشه.
- استفاده از جوهر لیمو باعث شفاف و براق شدن باسلوق میشه و نمیشه اون رو با آبلیمو جایگزین کرد چون بو و طعم آبلیمو کاملا داخل باسلوق حس میشه و طعم ناخوشایندی ایجاد میکنه.
- برای پخت باسلوق حتما از حرارت کم بهره ببرید تا بوی خامی نشاسته کاملا گرفته بشه و داخل باسلوق حس نشه وگرنه طعم ناخوشایندی ایجاد میکنه.
- پودر نارگیل چرب و درشت برای تهیه باسلوق مناسب تر هست.
- میتونید با اضافه کردن رنگ های خوراکی به مایه باسلوق شیرینی هایی با رنگ دلخواه ایجاد کنید و یا اینکه بعد از اضافه کردن مخلوط نشاسته به شکر در حال جوشیدن و وقتی مواد هنوز کاملا به غلظت نرسیده اندازهی زعفران دم نموده به مواد اضافه کنید تا باسلوق زعفرانی داشته باشید.
- با استفاده از پودر نارگیل رنگی هم میتونید باسلوق های رنگی درست کنید.
- به جای استفاده از پودر نارگیل میتونید باسلوق رو داخل گل محمدی یا کنجد بغلطونید و از سایر مغز ها مثل پسته و بادام و … هم میتونید به جای گردو بهره ببرید اما در شکل سنتی و رایج این شیرینی از پودر نارگیل و گردو استفاده میشه
- توجه داشته باشید که مایه باسلوق بعد از سرد شدن به خوبی شکل نمیگیره پس باید تا وقتی که داغ هست به اون شکل بدیم
- چون خمیر باسلوق رو به صورت داغ داخل قیف میریزیم بهتر هست از قیف پارچه ای استفاده بشه اما اگه قیف پارچه ای ندارین از دو یا سه لایه قیف یکبار مصرف بهره ببرید تا داغی خمیر باعث پاره شده قیف نشه.
طرز تهیه باسلوق با ژلاتین
اگر دوست دارید باسلوق شما دقیقا مثل باسلوق های بازاری سفت تر و کشدارتر باشد، می توانید یک قاشق مرباخوری سر پر پودر ژلاتین به شکر اضافه و مخلوط کنید و بعد به مواد اضافه کنید و بقیه مراحل را عینا مطابق دستور طی کنید. اضافه کردن ژلاتین سلیقه ای و اختیاری است و برخی از افراد هم دوست دارند باسلوق نرم و بدون ژلاتین داشته باشند.
انواع دستورهای آشپزی را بخوانید.
منبع: اُکالا