مسئولیت حراست از زمین در مقابله با خطر برخورد اجرام فضایی با کیست؟
به گزارش وبلاگ کاتالوگ، اگر یک سیارک به طور مستقیم به سمت زمین حرکت کند و آن را در معرض خطر بزرگی قرار دهد، بشر چه واکنشی نشان می دهد؟ این سوالی است که گروه حقوقی سازمان ملل به رهبری آلیسا حداجی، دانشمند فرانسوی برای دفاع از زمین، روی آن کار می نمایند.
خانم حداجی که ریاست کنسرسیوم فضایی هاروارد و ام آی تی را نیز بر عهده دارد می گوید نقش او، تصمیم گیری درباره برترین ماموریت علمی ممکن برای منحرف کردن این [نوع] سیارک ها است.
این آنالیز تحت نظارت سازمان ملل متحد به موازات ماموریت آزمایشی دارت [تغییر جهت سیارک دوگانه] ناسا انجام می گردد. فضاپیمای ارسالی ناسا قرار است در خاتمه سپتامبر به یک سیارک برخورد کند تا مسیر این سیارک منحرف گردد.
آلیسا حداجی درباره دفاع سیاره ای بیشتر شرح می دهد.
سوال: دفاع سیاره ای در مواجهه با چه خطراتی است؟
پاسخ: هدف دفاع سیاره ای این است که بداند در صورت تهدید یک سیارک یا دنباله دار چه باید کرد. گروه مشاوره برنامه ریزی ماموریت فضایی (SMPAG) در این زمینه فعال شده است که مورد تایید کمیته علمی شورای امور فضایی سازمان ملل است و از آژانس های فضایی کشورهای مختلف تشکیل شده است. اگر سیارکی بیش از 300 متر باشد، خطر برخورد قاره ای وجود دارد و اگر بیش از یک کیلومتر باشد، 25 درصد از گونه های موجودات زنده را نابود می نماید. بنابراین اگر دست کم 50 متر باشد خطرات ملی، جدی ارزیابی می شوند.
سوال: در صورت تهدید یک سیارک چه روش هایی در نظر گرفته می گردد؟
پاسخ: قطعا آرماگدون [نام یک فیلم علمی-تخیلی با این موضوع] سیارک را منفجر نمی نماید، زیرا ایجاد قطعات بیشتر منطقی نیست. می توان آن را مهار کرد. ماموریت های دارت ناسا و هرا آژانس فضایی اروپا برخورد با سیارک را پیش بینی نموده اند که این مهار را ممکن می سازد. این آزمایش خیلی زود انجام می گردد. اگر سیارک خیلی بزرگ باشد یا اگر خیلی دیر اقدام کنیم می توان انفجار یک بار هسته ای در کنار سیارک را پیش برد. در نتیجه مقداری از سنگ ذوب می گردد و در اثر واکنش می توان آن را به سمت دیگر سوق داد.
سوال: چنین مداخله ای در چه چارچوب قانونی صورت می گیرد؟
پاسخ: در معاهده فضای ماورای جو تصریح شده است که ارسال سلاح به فضا ممنوع است. علاوه بر این، پیمان منع آزمایش هسته ای، هرگونه انفجار هسته ای را ممنوع می نماید. اگر معین گردد که ما احتیاج به ارسال کلاهک هسته ای داریم، شورای امنیت سازمان ملل متحد باید مجوز صادر کند و به طور موقت این قوانین را با اجازه انحراف از این معاهده لغو کند.
سوال: تصمیمات چگونه گرفته می شوند؟
پاسخ: طرح های تصمیم گیری ایجاد شده است. شبکه بین المللی هشدار سیارک ها (IAWN) که مسئول شناسایی سیارک ها و ارزیابی خطرات است به سازمان ملل متحد و گروه مشاوره برنامه ریزی ماموریت فضایی هشدار می دهد. این تصمیم در سطح سیاسی به توصیه گروه مشاوره برنامه ریزی ماموریت فضایی اتخاذ خواهد شد.
سوال: آیا فضا تحت تاثیر تنش های بین المللی کنونی است؟
پاسخ: این جایی است که ما نقش فضا را می بینیم. این منطقه ای است که در اصل همه به همه احتیاج دارند. این یکی از ارزشمندترین ویژگی های آن است. واقعیت این است که ما یک معاهده فضایی شگفت انگیز داریم که مربوط به سال 1967 است و 111 کشور با آن موافقت نموده اند. این معاهده می گوید که فضا متعلق به هیچ کسی نیست و برای آزادی علمی اکتشافات است. حتی زمانی که تنش هایی وجود دارد اجازه می دهد دنبال راه چاره بود. اصل ایستگاه فضایی بین المللی، جایی که همه کشورها برای یک هدف مشترک برای درک دنیا با هم همکاری می نمایند، الهام بخش است. با تنش های بین المللی فعلی، شاید همه چیز تغییر کند. فعلا ما چیزی نمی دانیم. اما ما در حوزه ای قرار داریم که دانش هدایتگر است و کارشناسان علمی در تصمیم گیری ها حرف برای گفتن دارند.
منبع: انتخاب