چرا بالن های مخابراتی پژوهشگاه فضایی راهی اربعین نشدند؟ ، اینترنتی که به دست اپراتور ها سپرده شد
به گزارش وبلاگ کاتالوگ، امسال همچون سنوات گذشته بسیاری از عاشقان حسین (ع) که توان سفر داشتند راه حق در پیش گرفتند، اما یکی از خدمات بسیار ساده یعنی ارائه اینترنت با این حجم از مخاطب با اختلال روبرو شد.
گروه فناوری وبلاگ کاتالوگ؛ حمیده آقاجانی- اربعین حسینی در راه است؛ اجتماعی عظیم از میلیون ها انسان عاشق که با پای پیاده از سراسر جهان خود را به سرزمین کرب و بلا می رسانند. تا همین 15-10 سال پیش مسافران این سرزمین از آغاز تا سرانجام سفر چندان راه ارتباطی با آشنایان خود نداشتند، اما با گسترش تلفن های همراه و خصوصا اینترنت راه های ارتباطی گسترش یافت، هرچند دسترسی به این امکانات و تسهیلات نیازمند آماده سازی زیرساخت هایی است که دولت های ایران و عراق باید فراهم کنند.
این روزها بسیاری از مسافران برای ارتباط از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند که نیازمند اینترنت پرسرعت است، در سفرهای زیارتی خصوصا کشور عراق نیز این نیاز حس می شود و در سال های گذشته با وجود نقص هایی تسهیلاتی در نظر گرفته می شد اما امسال گلایه های بسیاری در این حوزه وجود دارد، زیرا نه تنها دولت عراق به تعهدات خود به دلیل برخی ناآرامی های داخلی در تامین اینترنت عمل نکرده، وزارت ارتباطات و پژوهشگاه فضایی ایران نیز که همه ساله علاوه بر دکل های مخابراتی چند بالن مخابراتی به مناطق مرزی ارسال می کردند، همزمان با اربعین 98 اعلام شد این اتفاق نخواهد افتاد.
تا سال گذشته پژوهشگاه فضایی ایران سامانه بهبود یافته بالن بام1 را در مرز هایی همچون خسروی مستقر کرده و خدمات اینترنتی به زائران در مراسم اربعین حسینی ارائه می کرد؛ همچنین سامانه های دیگری از بالن مخابراتی بام 2 برای استفاده در سایر استان های کشور در دستور کار این پژوهشگاه قرار داشت که بر مبنای فناوری روزآمد و با حداکثر کارآیی در پژوهشکده سامانه های حمل و نقل فضایی پژوهشگاه فضایی ایران طراحی شده و قادر به حمل محموله هایی با وزن 300 کیلوگرم بود.
شاید یکی از ویژگی های مهم استفاده از این سامانه خصوصا در مراسم های این چنینی، استقرار در کوتاه ترین زمان و کار در شرایط سخت، استقلال از زیرساخت های شهری و عدم نیاز به پشتیبانی دیگر گروه ها باشد، به طوری که بر اساس نظر کارشناسان پژوهشگاه فضایی ایران به عنوان متولی اصلی نصب و راه اندازی آن، این سامانه ها می توانند ظرف 2 ساعت از زمان حضور در محل، بدون نیاز به پشتیبانی خاص، آماده خدمات رسانی به کاربران شوند.
اما سوال اصلی اینجاست که چه عواملی موجب می شود تا همزمان با اربعین 98 چنین سامانه ای به مناطق مرزی ارسال نشود؛ آیا اپراتورهای مستقر در منطقه توانایی ارائه خدمات به این حجم از مصرف کننده در آن بخش هستند؟ آیا کشور عراق شرایط مناسب برای ارائه خدمات را دارد؟ اینها بخش ازسوالاتی است که به ذهن خطور می کند اما پاسخ این سوالات چیست؟
نرفتن بالن های مخابراتی به مرز تصمیم ستاد اربعین بود
حسین صمیمی رییس پژوهشگاه فضایی ایران، درباره خدمات سامانه بالن مخابراتی اربعین توسط این پژوهشگاه گفت: چند سال متوالی با بالن ارتباطی خود در مرز کشور برای خدمت رسانی به زائران اربعین حضور داشتیم، اما امسال اپراتور های مخابراتی ظرفیت تامین دارند و دیگر نیازی به ارسال بالن نیست.
صمیمی با تاکید بر اینکه بالن مخابراتی امسال در مراسم اربعین حضور نخواهد داشت، ادامه داد: این مسئله در ستاد اربعین تصمیم گیری شده است.
خب! قرار است اپراتورهایی خدمات اینترنت ارائه کنند که در زمان عادی نیز کمیت خودشان لنگ است و معلوم نیست چطور این همه کاربر قرار است به چند دکل ساده و کوچک محلی وصل شوند. در صورتی که با یک بالن مخابراتی بخش بزرگی از مسائل مردم خصوصا در مرزها برای دریافت اینترنت مرتفع می شود.
فرصت 24 ساعته برای نصب و راه اندازی بالن های مخابراتی
رحیم احسانی، رئیس پژوهشکده سامانه حمل و نقل فضایی نیز درخصوص دلایل عدم ارسال سامانه بالن هوشمند مخابراتی به مرزهای غربی کشور، از آماده باش بالن ارتباطی برای تامین نیاز احتمالی در خدمات دهی به زوار اربعین خبر داد و گفت: قابلیت نصب 2 بالن در دو مرز مهران و خسروی وجود دارد.
احسانی با بیان اینکه با توجه به تکمیل ظرفیت های ارتباطی، کمیته تامین ارتباطات اربعین حسینی، امسال برنامه ای برای استفاده از بالن ارتباطی در مرز های کشور برای ارائه خدمات به زوار ندارد، گفت: در صورتی که شرایط بحرانی پیش بیاید، به سرعت بالن فضایی را برای سرویس دهی خدمات ارتباطی به زائران اربعین مستقر می کنیم.
وی با اشاره به اینکه کمتر از 24 ساعت امکان نصب تجهیزات بالن فضایی در سرانجامه های مرزی وجود دارد، اضافه کرد: با توجه به اینکه در ایام راهپیمایی اربعین ترافیک و ازدحام زوار طولانی است، امکان نصب تجهیزات با سرعت بیشتر وجود ندارد، اما ما در پژوهشگاه فضایی ایران در حالت آماده باش قرار داریم تا به سرعت در صورت اعلام نیاز به منطقه اعزام شویم.
احسانی با بیان اینکه برای مثال در زلزله پلدختر، بالن فضایی در فاصله 24 ساعت و با اعزام تیم های عملیاتی از تهران استقرار یافت، اضافه کرد: تیم های فنی و عملیاتی ما در حالت آماده باش کامل برای ارائه سرویس دهی از طریق بالن فضایی هستند.
رئیس پژوهشکده سامانه حمل و نقل فضایی تاکید کرد: سال گذشته در ایام اربعین، بالن فضایی جدای از بحث بحران و برای خدمات دهی به زائران، در مرز مهران مستقر شده بود، اما به دلیل وقوع طوفان و از بین رفتن زیرساخت ها، این بالن پیروز به سرویس دهی مداوم طی دو روز به زوار و ساکنان منطقه شد تا وضعیت خدمات ارتباطی به ثبات برسد.
وی گفت: بالن ارتباطی به صورت همزمان قابلیت ارائه خدمات مخابراتی از طریق فناوری وای فای و LTE را دارد و تقویت آنتن های بی سیم و نیز پایش وضعیت و محیط تحت پوشش، از دیگر قابلیت های آن است.
احسانی با بیان اینکه از سوی کمیته تامین ارتباطات اربعین اعلامی برای آنکه خدماتی در جهت حرکت زوار ارائه دهیم، نشده است، اعلام کرد: البته حتی اگر شرایط بسیار بحرانی و اضطراری شود، قابلیت نصب 2 بالن به صورت همزمان در مرز های مهران و خسروی نیز وجود خواهد داشت.
منبع: خبرگزاری دانشجو