فرصت تماشای ناهید و مشتری در آسمان هفته پایانی شهریور 1402

به گزارش وبلاگ کاتالوگ، در هفته پایانی شهریور 1402 آسمان شب رویدادهای قابل توجهی را شامل نمی گردد اما هم نشینی سیارات منظومه شمسی در شامگاه و بامداد لحظات زیبایی می آفریند.

فرصت تماشای ناهید و مشتری در آسمان هفته پایانی شهریور 1402

این هفته مشتری بر آسمان شامگاهی تسلط دارد و آسمان سحرگاه هم در اختیار زهره است و همراهی آن ها با اجرام مختلف آسمان شب می تواند منظره ها چشم نوازی ایجاد کند. هلال ماه هم در ابتدای هفته به آسانی قابل رصد خواهد بود و در خاتمه هفته به تربیع اول می رسد.

رویدادهای نجومی هفته خاتمهی شهریور 1402

شنبه 25 شهریور

در این روزهای خاتمهی تابستان، شکل قوری-مانند صورت فلکی کمان (Sagittarius) در طول عصر همواره از جنوب به سمت غرب حرکت می نماید و بیش از پیش به سمت راست خم می گردد، طوری که گویی ریختن چای را شروع می نماید!

هلال اول ماه هم در حدود ساعت 18:32 به آسانی با چشم غیر مسلح دیده می گردد و در ساعت 18:41 با فاصله 2.7 درجه در کنار مریخ جای می گیرد. هرچند فرصت بسیار کمی برای رصد آن فراهم است.

یکشنبه 26 شهریور

در اوایل گرگ و میش غروب حدود ساعت 19:00، در پی هلال ماه باشید که فاز آن در حال افزایش است. سمت غرب و جنوب غربی را با ارتفاع بسیار پایین نگاه کنید تا آن را مشاهده کنید و البته ستاره سماک اعزل (Spica) که با فاصله حدود 3 یا 4 درجه پایین سمت راست آن چشمک می زند. برای دقیق تر تماشا آن از دوربین دوچشمی بهره ببرید.

سپس در سمت غرب، در 25 درجه ای سمت راست ماه، اگر ابزار رصدی دارید در پی دنباله دار کم نور نیشیمورا باشید که اکنون در حضیض مداری خود قرار گرفته است. برای رصد بهتر است از دوربین دوچشمی یا تلسکوپ میدان وسیع با توان کم بهره ببرید. فقط یک پنجره زمانی کوتاه در ابتدای گرگ و میش غروب برای رصد آن فرصت دارید و سپس دنباله دار با ارتفاع پایین غروب می نماید.

دوشنبه 27 شهریور

در حدود ساعت 11 شب، مشتری به خوبی در ارتفاع زیاد سمت شرق آسمان می درخشد. پایین سمت چپ آن هم با فاصله حدود 1 و نیم مشت در طول بازو، در پی خوشه پروین (Pleiades) باشید.

در فاصله ای مشابه زیر خوشه پروین هم دبران (Aldabaran) در حال ارتفاع گرفتن است و ستاره سروش (Capella) هم در همان نزدیکی خوشه پروین می درخشد.

سه شنبه 28 شهریور

ستاره رأس الغول که اکنون در شمال شرقی پایین صورت فلکی برساوش به سمت بالا حرکت می نماید، باید در حداقل روشنایی، یعنی قدر 3.4 به جای 2.1 متداول خود باشد و فرصت مناسبی برای محک زدن توانایی چشمانتان در سنجش تقریبی قدر اجرام آسمان شب است.

ساعت 20:24 سیاره نپتون به مقابله با خورشید می رسد و در نزدیک ترین فاصله از زمین قرار می گیرد بنابراین فرصت خوبی برای رصد آن فراهم است.

چهارشنبه 29 شهریور

در این زمان از سال حدود اواخر عصر، صورت فلکی خرس کوچک شمال کاسه صورت فلکی خرس بزرگ (دب اکبر) قرار می گیرد و موقعیت خوبی برای تماشای ساختار آن است.

پنجشنبه 30 شهریور

ساعت 18:50 می توانید مقارنه ماه را با ستاره قلب العقرب ببینید که تنها 3.4 درجه از هم فاصله دارند.

سماک رامح (Arcturus) در این غروب ها در سمت غرب می درخشد. ستاره سروش هم با روشنایی یکسان از قدر 0، سمت شمال و شمال شرقی در حال ارتفاع گرفتن است. پس از آن حدود ساعت 9 یا 10 شب، این دو ستاره با ارتفاع یکسان در دو سمت ستاره قطبی می درخشند.

در این زمان به سمت جنوب و جنوب شرقی در ارتفاع پایین نگاه کنید تا فم الحوت را هم که با قدر 1 در ارتفاع یکسانی حضور دارد، ببینید.

آدینه 31 شهریور

ساعت 05:00 سیاره عطارد در بیشترین کشیدگی غربی حضور پیدا می نماید که زمان مناسبی برای رصد آن از ساعت 04:40 تا 05:40 فراهم است.

تربیع اول ماه هم در ساعت 23:02 روی می دهد و قمر زمین پس از تاریک شدن هوا درست بالای دهانه قوری صورت فلکی کمان دیده می گردد.

شرایط سیارات

عطارد هنگام سحر در سمت شرق آسمان با ارتفاع بسیار کمی حضور دارد. حدود 45 دقیقه پیش از طلوع خورشید با فاصله خیلی دور سمت چپ پایین سیاره درخشان ناهید (زهره)در پی آن بگردید. عطارد به سرعت روشن تر می گردد و از قدر 0.2+ در ابتدای هفته تنها در پنج روز به قدر 0.5- در خاتمه هفته می رسد.

ناهید درخشان با 4.8- در صورت فلکی سرطان حضور دارد و سمت شرق آسمان سحرگاه هر روز ارتفاع می گیرد. این هفته در اوج روشنایی خود قرار گرفته است و به عنوان ستاره صبح هم خوانده می گردد. در یک نمای تلسکوپی می توانید هلال آن را تشخیص دهید. زهره اکنون دو ساعت پیش از اولین نور طلوع آفتاب طلوع می نماید.

مریخ به جز فرصت بسیار اندک برای رصد عصرگاهی، در تابش شدید خورشید، تا حد زیادی دور از دید است و تا ماه های آینده هم به همین شکل باقی خواهد ماند.

مشتری با قدر 2.7- در شرق و شمال شرقی آسمان حضور دارد و اندکی پس از تاریکی هوا طلوع می نماید. برای تماشا آن زیر درخشان ترین ستاره های صورت فلکی حمل در پیش باشید. مشتری تا اواخر شب بر آسمان شرقی تسلط دارد و در ساعات اولیه صبح در بالاترین ارتفاع سمت جنوب می درخشد.

زحل با قدر 0.5 در صورت فلکی دلو دیده می گردد و از هنگام غروب می توانید سمت جنوب شرقی در پی آن باشید. دو هفته از مقابله آن گذشته است و تا ساعت 9 یا 10 شب در ارتفاع خوبی برای رصد تلسکوپی قرار می گیرد.

اورانوس با قدر 5.7 در صورت فلکی حمل قرار گرفته است و در ساعات اولیه صبح، در 7 یا 8 درجه شرقی مشتری، با ارتفاع زیادی دیده می گردد.

نپتون هم با قدر 7.8 همچنان در مرز صورت های فلکی دلو و حوت جای گرفته است و سمت جنوب شرقی آسمان دیده می گردد. تا ساعت 22:00، حدود 24 درجه شرقی زحل قرار می گیرد و با ارتفاع تقریبا زیادی به وسیله ابزار رصدی قابل رؤیت است. این سیاره این هفته به مقابله با خورشید می رسد و زمان مناسبی برای رصد آن با ابزار اپتیکی است.

منابع: Sky and Telescope, مجله نجوم

منبع: دیجیکالا مگ

به "فرصت تماشای ناهید و مشتری در آسمان هفته پایانی شهریور 1402" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فرصت تماشای ناهید و مشتری در آسمان هفته پایانی شهریور 1402"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید