نمک؛ عامل فشار خون بالا

به گزارش وبلاگ کاتالوگ، سدیم و کلر دو جزء اصلی نمک خوراکی هستند. باید توجه کرد که مصرف نمک مانند چربی ها برای بدن لازم است، اما مصرف بیش از احتیاج می تواند برای بدن مضر باشد. بعضی از کارکرد های نمک خوراکی (سدیم) در بدن شامل تنظیم حجم خون، فشار خون، تعادل مایعات و عملکرد سلول است و عدم مصرف کافی نمک می تواند به انقباضات شدید عضلانی، ریتم ضعیف قلب، مرگ ناگهانی، ایست قلبی و سرگیجه منجر گردد.

نمک؛ عامل فشار خون بالا

برخی مضرات مصرف بیش از اندازه نمک عبارتند از ابتلا به پر فشاری خون، سرطان معده، افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی، پوکی استخوان و....

متاسفانه ایران یکی از پر مصرف ترین کشور ها در زمینه مصرف نمک است و میانگین روزانه مصرف نمک در ایران دو تا سه برابر استاندارد دنیای است. طبق نظر محققان، اندازه مصرف نمک در ایران حدود 10 تا 15 گرم در روز است که این اندازه بسیار بیشتر از حد استاندارد مصرف نمک که حداکثر 5 گرم در روز، تقریبا معادل یک قاشق چایخوری است، محسوب می گردد. سرانه مصرف نمک در یک سال به وسیله ایرانی ها، شش کیلوگرم است؛ در حالی که در دنیا سالانه سه کیلو نمک می خورند؛ بنابراین ما دو برابر استاندارد های دنیای، غذایمان را شور می کنیم.

بیماری های قلبی، اصلی ترین عامل مرگ ومیر در دنیا است و مصرف زیاد نمک هم از مهم ترین عوامل فشارخون بالا و بروز بیماری های قلبی و عروقی است. اندازه سدیم مصرفی در افراد میانسال و مسن، افراد با فشار خون بالا، دیابت و مسائل کلیوی باید به کمتر از 1500 میلی گرم در روز، یعنی کمتر از 3 گرم نمک روزانه محدود گردد؛ بنابراین نمک باید به اندازه بسیار کم مصرف گردد و همان اندازه کم نمک نیز فقط از نوع تصفیه شده یددار باشد. نمک تصفیه شده نمکی است که در آن ناخالصی های نامحلول مانند فلزات سنگین و بعلاوه ناخالصی های محلول مانند آهک، شن و ماسه طی فرآیندی در کارخانه حذف شده است. نمک خوراکی باید از نوع یددار و تصفیه شده باشد؛ چراکه کمبود ید بر روی رشد و تکامل جسمی و مغزی اثر می گذارد.

نمک تصفیه نشده به علت داشتن ناخالصی در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی و کبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی کاهش جذب آهن در بدن می گردد. از مصرف نمک دریا به علت اینکه فاقد ید کافی و دارای ناخالصی است، خودداری کنید و در عین حال همواره به درج پروانه ساخت از وزارت بهداشت روی بسته بندی نمک یددار تصفیه شده توجه داشته باشید. دقت کنید که عبارت نمک ید دار تصفیه شده بر روی بسته بندی نمک درج شده باشد و از خرید هرگونه نمک با عنوان صادراتی صنعتی یا نمک دریا خودداری کنید.

بعلاوه بدانید که نگهداری و ذخیره نمک یددار به مدت طولانی (بیش از شش ماه) موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می گردد. برای حفظ ید در نمک، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه های رنگی و تیره نگهداری کرد و جهت افزودن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در انتهای پخت افزود تا ید آن در حداکثر اندازه حفظ گردد.

توصیه هایی برای کاهش مصرف نمک

- غذا های آماده مانند سوسیس، کالباس، پیتزا، سیب زمینی های سرخ شده، سس گوجه فرنگی، گوشت های نمک زده، کنسرو ها و سوپ های آماده حاوی اندازه زیادی نمک هستند که باید در مصرف آن ها جانب احتیاط را رعایت کرد.

- زمانی که غذا را آماده می کنید سعی کنید به آن نمک اضافه نکنید. از پودر سیر، سبزیجات خشک، آب لیموی تازه یا لیمو ترش، ادویه ها در غذا بهره ببرید. رزماری، زنجبیل، فلفل سیاه و قرمز را امتحان کنید.

- برچسب اطلاعات غذایی را مطالعه کنید. سعی کنید مواد غذایی با برچسب کم نمک و بی نمک را انتخاب کنید.

- در برچسب برخی مواد غذایی اندازه سدیم موجود در 100 گرم از ماده غذایی ذکر شده است. برای تبدیل اندازهسدیم به نمک باید آن را در عدد 2.5 ضرب کنید.

- همواره مصرف بالای نمک به معنی شور کردن غذا ها نیست، بلکه درصد بالایی از نمکی که روزانه مصرف می کنیم، نمک پنهان است که در درون مواد غذایی گوناگون مانند نان، پنیر، گوشت های تولید شده مانند همبرگر، سوسیس و... وجود دارد.

- انواع تنقلات شور، ترشی ها، آجیل ها و مغز های شور از مهمترین منابع دریافت غذایی نمک هستند و بنابراین از مصرف زیاد آن ها اجتناب کنید.

- به غذای کودک زیر یک سال، نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذا های شور عادت نکند.

منبع: فرارو

به "نمک؛ عامل فشار خون بالا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نمک؛ عامل فشار خون بالا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید