افزایش حافظه مجازی در ویندوز با یک راه چاره ساده
به گزارش وبلاگ کاتالوگ، مسائل مربوط به حافظه کامپیوتر می تواند موجب کند کار کردن کامپیوتر در گذر زمان گردد. در این مقاله قصد داریم افزایش حافظه مجازی در ویندوز را به وسیله معرفی یک راهکار بسیار ساده به شما آموزش دهیم.
آیا به نظر می رسد ویندوز 10 یا ویندوز 11 که روی سیستم کامپیوتر شما نصب شده، پس از مدتی به شدت کند شده است؟ به احتمال زیاد این تصور شما صرفا در حد یک خیال نبوده و باید گفت کامپیوتر شما از یک مسئله ای رنج می برد. با افزایش سخت افزار مورد نیاز برای برنامه های مشهور، سخت افزارهای قدیمی و کهنه شما دچار ایراد خواهند شد.
در بیشتر سناریوها مقصر اصلی حافظه کم است. اگر حافظه سیستم شما به میزان مطلوب در اختیار نباشد، سیستم شما با کندی فعالیت های مبتنی بر نرم افزار را اجرا خواهد نمود. در ادامه قصد داریم افزایش حافظه مجازی در ویندوز را در دو سیستم عامل ویندوز 10 و ویندوز 11 آموزش دهیم.
حافظه مجازی (Virtual Memory) چیست؟
کامپیوتر شما دو نوع حافظه دارد: هارد درایو یا درایو حالت جامد و رم (RAM).
هارد درایو شما در واقع محلی است که سیستم عامل شما در آنجا مستقر شده و از طرفی دیگر اسناد و مدارک، تصاویر، موسیفی و حتی بازی های ویدیویی در آنجا ذخیره می شودند. رم دستگاه کامپیوتر، اطلاعات مخصوص به برنامه ها را به زبان ساده ذخیره می نماید. رم به تبع سرعت بیشتری داشته اما از طرفی اطلاعات موجود در به شدت فرار محسوب می شوند. در حقیقت رم، یک محیط ذخیره سازی موقت برای برنامه ها و فایل هایی که شما روی سیستم باز نموده اید تلقی می شود. تا به جای این کار، همه چیز معین است اما حافظه مجازی به چه معناست؟
اگر شما از تمام ظرفیت موجود رم روی سیستم کامپیوتر خود بهره ببرید، کامپیوتر از حافظه مجازی بهره برداری می نماید تا به طور موقت ظرفیت حافظه توسعه پیدا کند. حافظه مجازی سیستم شما در واقع از بخشی از هارد درایو شما برای ساخت حافظه مجازی استفاده می نماید تا به رم کامپیوتر فشار زیادی وارد نشود. بنابراین، حافظه مجازی به شدت کاربرد داشته و به سیستم شما اجازه می دهد اطلاعات بیشتری را از برنامه های موجود روی سیستم کامپیوتر استفاده کند.
اگر چه، حافظه هارد درایو شما (و حتی یک درایو حالت جامد سریع تر) در مقایسه با رم بسیار سریع شما همچنان کندتر محسوب می شوند. بنابراین، راندمان کاری شما با سیستم کامپیوتری همچنان می تواند دستخوش مسائلی شود.
وقتی حافظه کامپیوتر کند شود، مفهومی به نام Paging File وارد عمل می شود. برخی از اطلاعات که در رم ذخیره شده به paging file حرکت می نماید تا فضای بیشتری را برای عملنمودهای بسیار سریع حافظه فراهم شود.
کاهش حافظه مجازی
اگر حافظه مجازی شما در حالت کند اجرا می شود، شما با پیغام زیر روبرو می شوید:
- Your system is low on virtual memory. Windows is increasing the size of your virtual memory paging file. During this process, memory requests for some applications may be denied. For more information, see help.
با افزایش سایز paging file به طور حتم می توان از بروز این مدل پیغام ها جلوگیری کرد. ویندوز به طور پیش فرض میزان paging file را در ابتدا معادل با ظرفیت رم یا رم های نصب شده تنظیم می نماید. طبق یک اصل فنی، میزان ظرفیت paging file حداقل 1.5 برابر و حدبیشتر 3 برابر رم فیزیکی شماست.
شما می توانید میزان فایل پیج را برای سیستم پیشنهادی زیر محاسبه کنید. برای مثال فرض کنید یک سیستم دارای یک رم 4 گیگابایتی است. از همین رو، مطابق با فرمول گفته شده در پاراگراف قبلی حداقل میزان فایل پیج باید 6144 مگابایت و حدبیشتر میزان فایل باید 12288 مگابایت باشد. با این حال، میزان فایل 12 گیگابایتی بسیار حجیم است و ابدا استفاده از حدبیشتر میزان ظرفیت را توصیه نمی کنیم؛ به این علت زمانی که شما میزان فایل پیج را از یک میزان معین بیشتر می کنید، سیستم شما وارد یک حالت ناپایدار می شود. به همین علت، استفاده از این روش تنها یک راه حال موقتی است و نباید به عنوان یک راهکار دائمی برای افزایش حافظه مجازی در ویندوز از آن بهره برد.
نحوه افزایش حافظه مجازی در ویندوز
ابتدا باید به این سوال پاسخ داد که چه میزان حافظه مجازی برای سیستم نیاز است. پس از پاسخ به این سوال، با دنبال کردن مراحل زیر شما می توانید از شر پیغام های آزار دهنده حافظه مجازی کم خلاص شوید؛ هر چند باز هم تکرار می کنیم که این راهکار صرفا یک روش موقت اما کاربردی است.
1. به مسیر Control Panel > System and Security > System بروید.
2. گزینه Advanced System Settings را انتخاب نموده تا معینات سیستم تان باز شود. حالا سربرگ Advanced را باز کنید.
3. در بخش Performance، گزینه Settings را انتخاب کنید. سربرگ Advanced را باز کنید. در بخش زیرین Virtual memory، گزینه Change را انتخاب کنید. حالا به گزینه های حافظه مجازی دسترسی پیدا نموده اید.
مراحل بالا برای ویندوز 10 بوده و اگر سیستم عامل کامپیوتر شما ویندوز 11 است، باید مسیر به نسبت متفاوت تری را طی کنید تا به Advanced System Settings برسید:
1. دکمه های Win + I را روی کیبورد فشار داده تا بخش Settings باز شود.
2. به مسیر System > About بروید.
3. گزینه Advanced system settings را انتخاب کنید.
4. در بخش زیر Performance، گزینه Settings را انتخاب کنید. سربرگ Advanced را باز کنید. در بخش زیر Virtual memory، مورد Change را انتخاب کنید. حالا با گزینه های حافظه مجازی روبه رو خواهید شد.
برای هر دو ویندوز 10 و 11، گزینه یپ یش فرض Automatically manage paging file size for all drives است. تیک این گزینه را باید بردارید تا بخش های خاکستری زیر را بتوانید فعال کنید. درایو مد نظرتان را که قصد دارید paging file آن را ویرایش کنید انتخاب کنید. به طور معمول، باید درایو C را انتخاب کنید.
حالا باید Custom size را انتخاب کنید. شما می توانید حدبیشتر میزان را از بخش Maximum Size برای paging file خود انتخاب کنید. به خاطر داشته باشید که سیستم عامل ویندوز میزان فایل پیج را تنها تا سه برابر میزان میزان رم نصب شده قبول می نماید. این رویه به علت حفظ پایداری سیستم در پیش گرفته شده است. سایز اولیه یا Initial size را به میزان Currently allocated مطابق با تصویر زیر تنظیم کنید.
مورد Set را کلیک و سپس Ok را کلیک کنید. شما با موفقیت توانسته اید افزایش حافظه مجازی در ویندوز را انجام دهید.
این نکته را باید توجه کنید که ویندوز بابت افزایش حجم حافظه مجازی پیغام اخطاری را نمایش نمی دهد، اما هشدارهای سیستم برای کاهش میزان ظرفیت نمایش داده می شود. کاهش ناگهانی می تواند موجب القای آسیب به سیستم شود.
آیا شما باید دستی حافظه مجازی را پاک کنید؟
افزایش حافظه مجازی در ویندوز یک امر مفصل و جداگانه ای محسوب می شود اما مدیریت حافظه مجازی در زمان استفاده از کامپیوتر باید به چه طریقی باشد؟
حذف دستی حافظه مجازی در ویندوز به طور معمول پیشنهاد نمی شود. اگر تنظیمات حافظه مجازی شما به System managed تنظیم شده باشد، سیستم به طور اتومات حافظه مجازی را مدیریت خواهد نمود. سیستم عامل ویندوز به طور اتوماتیک حافظه مجازی شما را پاک نموده و اطلاعات قدیمی تر را که دیگر به آن نیاز ندارد را پاک می نماید. اگر شما به طور مکرر حافظه مجازی را پاک کنید، شما شاید با کرش های مکرر برنامه ها هنگام اجرا در کامپیوتر روبه رو شوید. در واقع از paging file استفاده می کنید تا با چنین پیغام ها و مسائلی هنگام کار با نرم افزار و بازی های ویدیویی روبرو نشوید.
با تمام این تفاسیر، برای پاسخ به سوال مطرح شده باید گفت که خیر، شما نیاز ندارید به حالت دستی حافظه مجازی را پاک کنید و این امر به وسیله ویندوز به خوبی مدیریت خواهد شد. البته، اگر شما هنوز می خواهید به طور مستقیم paging file را مدیریت کنید، به وسیله اقداماتی که در صفحات مجازی وب سایت های مختلف موجود است شما می توانید حافظه مجازی سیستم کامپیوتر خود را ریست کند.
سایر راه ها برای افزایش حافظه مجازی در ویندوز
اگر سیستم شما پس از تنظیمات مربوط به فایل پیج همچنان کند است، شاید بهتر باشد نسبت به ارتقای رم کامپیوتر اقدام کنید.
ارتقای رم تنها راه افزایش حافظه مجازی به وسیله مهیا کردن ظرفیت بیشتری از رم برای سیستم عامل محسوب می شود. در واقع شما مسائل مربوط به حافظه مجازی را یک بار برای همواره به وسیله ارتقای رم حل خواهید کرد. بعلاوه سرعت اجرای نرم افزارها و بعلاوه بازی های ویدیویی در کامپیوتر بیشتر خواهد شد.
ارتقای رم چند مزیت نسبت به راهکار افزایش حافظه مجازی در این مقاله دارد که به طور خلاصه به توضیح زیر است:
- عملکرد سریع تر سیستم: رم سریع تر از حافظه مجازی روی هارد درایو شماست. میزان ظرفیت رم بیشتر به این معناست که اطلاعات بیشتری به وسیله رم در سرعت های بالا پردازش می شود.
- افزایش انجام وظایف چند گانه: با افزایش رم، شما می توانید راحت تر چند برنامه را به طور هم زمان اجرا نموده و با آنها کار کنید. حافظه مجازی در این امر کاملا محدود عمل می نماید.
- بهبود پایداری: همان طور که در بخش های قبلی به این موضوع اشاره نموده ایم، فایل های پیج بزرگ می توانند به ناپایداری سیستم ختم شوند اما اضافه کردن رم در واقع وابستگی به حافظه مجازی را تا حد امکان کاهش می دهد.
- ارزان بودن: ارتقای رم در واقع یک نوع سرمایه گذاری بلندمدت محسوب می شود و از طرفی عمر سایر قطعات سخت افزاری کامپیوتر شما توسعه پیدا می نماید. تکیه کردن به حافظه مجازی قطع به یقین آسیب با روح و روان است و دیر یا زود در پی راهکار های دیگر برای رهایی از کند بودن سیستم خواهید بود.
راهکار های بسیار زیادی هم به صورت متنی و هم به صورت ویدیویی در فضای مجازی وجود دارد تا شما بتوانید حافظه مجازی سیستم خود را بهبود ببخشید. با این حال، حتما ارتقای رم را به عنوان اولین و مطمئن ترین روش ها پس فکر خود داشته باشید. بعلاوه قبل از خرید رم باید نکاتی را مد نظر قرار دهید تا یک یا چند رم سازگار با مادربورد سیستم کامپیوتر خود تهیه کنید.
برترین تنظیمات حافظه مجازی چیست؟
این مقاله نوشته شد تا افزایش حافظه مجازی در ویندوز را به چند روش نرم افزاری انجام دهید. با این حال، پیشنهاد می کنیم تنظیمات مربوط به حافظه مجازی را به حال خود رها کنید! ویندوز 10 و ویندوز 11 به خوبی می توانند حافظه فیزیکی و مجازی شما را مدیریت نمایند.
اگر شما می خواهید راندمان سیستم کامپیوتر خود را بهتر نموده یا از شر کند بودن کامپیوتر خود خلاص شوید، تنها راهکار ارتقای سخت افزارها به خصوص رم است. اگر سخت افزار رم نصب شده روی مادربرد سیستم شما خیلی قدیمی است، پیشنهاد می کنیم معطل ننموده و نسبت به ارتقای رم اقدام کنید. در صورت داشتن یک سیستم کامپیوتر قدیمی شاید نیاز باشد به یک ارتقای اساسی در قطعات کامپیوتر خود فکر کنید. حداقل با صرف یک هزینه معقول، از شر لگ، کندی و سایر خطاهای سیستمی خلاص خواهید شد.
منبع: makeuseof
منبع: دیجیکالا مگ